Eettistä ruokaa roskiksesta ja ravintolasta

Keskiviikko, 16. Huhtikuuta 2014 - 19:08
TEKSTI: Senni Luttinen, Katarina Sällylä
KUVAT:

1. Mitä ruoka merkitsee sinulle?
Christina: Ruoka on keskeinen osa elämääni. Olen kasvanut ravintolassa ja ravintola-ala on minulla verissä. Kotona opetan lapsille yhdessä syömistä ja tekemistä. Haluan, että lapseni tietävät, mistä raaka-aineet tulevat.

Knuut: Välttämättömyyttä, ravintoa ja terveyttä. Ruokaan liittyy myös yhdessäoloa. On järkevää käyttää pois heitetty ruoka hyväksi.

 

2. Lempi- ja inhokkiruoka?

Onko jotain mitä et söisi koskaan uudelleen?

C: En pidä välinpitämättömästi tehdystä ruoasta.
Rakastan kasviksia ja mereneläviä, mutta valkosipuli on minulle erityisen rakas. Valkosipulinhimo tuntuu ihan suussa, ja tunnen olevani terve sitä syötyäni.
Tarkoitukseni oli maistaa heinäsirkkoja ja matoja Thaimaassa. Kun näin ne, en pystynytkään.

K: Pidän kasvis- ja kalaruuista, esimerkiksi kasvislasagnesta ja falafeleista.Vaikka saisin dyykattua luomuporsasta, en söisi sitä. Se maistuu eläimeltä. En dyykkaisi purkitettua mannapuuroa.

 

3. Onko jokin maku lapsuudesta vaikuttanut sinuun ja suhtautumiseesi ruokaan? Kerro jokin makumuistosi.

C: Lapsena oli taianomaista päästä käymään isäni työpaikalla ravintolassa. Opittuani kävelemään karkasin keittiöstä salin puolelle. Siellä oli hillitty tunnelma, pehmeät matot, kristallia ja ihmiset olivat pukeutuneet kauniisti.

K: Join kaverini luona Twiningsin Lady Grey -teetä pari vuotta sitten. Minulle tuli omituinen olo. Muistin juoneeni samaa teetä pienenä. Mietin, mikä tämä makumuisto on. Ehkä join sitä ensimmäisen kerran Ahvenanmaan matkalla perheeni kanssa 3–4-vuotiaana. Nykyisin olen aika teeholisti, sillä saatan juoda päivässä kaksikin termospulloa teetä.

 

4. Miten arvolisäveron korotus vaikuttaa
sinun arkeesi ja työhösi?

C: Asiakkaiden palaute korotetuista hinnoista on negatiivinen, ja se suunnataan suoraan minuun.

K: Uskon, ettei se vaikuta arjessani ollenkaan. En jaksa kaupassa katsoa hintoja, vaikken olekaan rikas. Otan kai vain liikaa opintolainaa. Syksyllä kävin dyykkaamassa tamperelaisen kaupan tiloissa ja sieltä sai hyvin ruokaa. Vartijat kävivät usein poimimassa meidät pois, ilman seuraamuksia.

 

5. Mitä muuttaisit Suomen ruokakulttuurissa?

C: Tahtoisin nähdä enemmän yhdessä syömistä.
Suomalaiset voisivat leipoa, säilöä ja kuivata enemmän. Haluaisin enemmän kädentaitoja ruuanlaittoon. Ruokakulttuurimme kaipaa koko perheen mukaan ruuan hankintaan ja tekemiseen.

K: Monet elintarvikkeet, joita pidetään Suomessa välttämättömyyksinä, joutaisivat pois. Varsinkin valkoiset viljat ja valkoinen sokeri ovat suuria tekijöitä suomalaisten terveysongelmissa.
Kaupoissa ruoka saisi mieluummin loppua kesken, kuin että sitä jäisi paljon yli. On absurdia, että ruoka ei saa loppua kaupoista väliaikaisesti.

Christina Suominen
Knuut Nissinen

5 kysymystä

Välissä 1200 kilometriä

Niillas Holmberg & Roope Mäenpää on duo, joka yhdistää Utsjoen ja Tampereen, pohjoisen ja etelän, klassisen musiikin ja joiun. Yhtyeen uuden...

Tulevaisuuden kuva

Kaisa Rautaheimo ja Jore Puusa ovat maailmaa nähneitä palkittuja kuvajournalisteja. Muuta yhteistä heistä on vaikea löytää. Millaisena nämä eri...

Vesa Leppälä 57, työskentelee kokkina ja yrittäjänä ravintola Café Pispalassa ja Mikko Salminen 33, ravintolapäällikkönä Mc Donald'sissa.

5 kysymystä yrittäjyydestä ravintola-alalla

Missä rooleissa luovuus,elämyksellisyys ja ravintotrendit ovat ravintola-alan yrittäjän arjessa? Ravintoloitsijat Vesa Leppälä ja Mikko Salminen...

Paavo Virta, Pekka Vahvanen

Kahden vaiheilla

Kysyimme Paavo Virralta, tablettijulkaisujen asiantuntijalta, ja Pekka Vahvaselta, teknologiaan nihkeästi suhtautuvalta journalistilta, neljä...