Elämyspalasten viikko

Maanantai, 12. Maaliskuuta 2012 - 12:00
TEKSTI: Viena Kytöjoki, Otto Ponto
KUVAT:

Kymmenentuhatta minuuttia liikkuvaa kuvaa, mutta laskemattomasti elämyksiä. Tampereen elokuvajuhlilla keväällä 2012 leffa-addiktit aloittavat päivänsä cinema verité -dokumentilla, jatkavat savianimaatiolla ja päättävät maailmanlopun dystopiaan. Mutta mitä festivaaleilla tapahtuu näytösten välissä? Viena Kytöjoki ja Otto Ponto kuvasivat filkkareita viisi päivää ja näkivät pieniä pirstaleita.

KAUPUNKI: Kevät alkaa Filkkareista maaliskuussa. Tampereen kadut täyttyvät omaperisistä vaeltajista ja astetta tyylikkäämmin pukeutuneista porukoista. Korviin kuuluu murretulla englannilla käytyjä, syvällisiä elokuvakeskusteluja.
ÄÄNTÄ JA KUVAA: Lyhytelokuvien lisäksi filkkareiden aikana sai nauttia musiikista. Jokainen festivaalipäivä jatkui illalla musiikillisten klubitapahtumien muodossa.
TUNNELMA: Discordia-klubilla esiintyneen Easter-duon laulaja ruumiillisti Filkkareiden hengen. Utuinen katse kuvaa koko festivaalia.
TUNGOSPÖHINÄ. Torstai-iltana Plevnassa näytettiin kotimaisen kilpailusarjan kahdeksas näytös. Ihmismeri velloi aulassa hyvissä ajoin. Nainen ojensi miehelle lipun, eikä luopunut paikastaan jonossa. Myöhästyneitä päästettiin saliin vain elokuvien väleissä.
PENKEILTÄ LATTIALLE: Päivät pimeissä saleissa istuva filkkarikansa suuntaa illalla pimeille klubeille. Virtaava olut ja eteerinen tanssimusiikki tuudittavat juhlakansan david lynchmäiseen tunnelmaan, jossa Tampere on hetken aikaa elokuvan tapahtumapaikka.
PENKEILTÄ LATTIALLE: Discordia-klubilla vieraita tanssittivat Berliinistä saapunut Easter-duo, muusikko Jaakko-Eino Kalevi sekä joukko suomalaisia tiskijukkia.
ALKUPERÄINEN elokuvan taika on kuvassa ja valkokankaalla. Vaikka voittajaelokuva on filmin sijaan dvd-levynä, valkokangas on pysynyt ennallaan. Kevyellä napinpainalluksella se syttyi eloon, kun palkittu slovakialainen animaatio Posledný autobus alkoi.

Juttu on julkaistu tässä lehdessä

Katse 1_2012 kansikuva

Tamperelainen kulttuurilehti

Katse 1/2012 tamperelainen kulttuurilehti. Katseen neljä kantavaa teemaa ovat kuva, sana, keho
ja ääni. Kansijuttuna Teemu Markkulan Death Hawks -yhtye.

Reportaasi

Kansan hylkäämän perinteen puolustajat

Tamperelaisen kansantanssiryhmä Sorokoskan jäsenille polska, jenkka ja sottiisi ovat osa identiteettiä. Ilo ja yhteishenki ovat pitäneet monet...

Reenikämpillä

Tamperelaisten musiikki-intoilijoiden treenikämpät täyttävät sekalaisia tarpeita.

Musiikin taju

Katse-lehti oli paikalla, kun Santtu-Matias Rouvali helmikuussa 2013 nousi ensimmäistä kertaa lavalle Tampere Filharmonian kanssa.

Anne, 55

Kultaa kirveelle ja korvelle

Alkuvuosina istuimme mieheni kanssa eri puolilla hallia. Sitten kannatimmekin jo samaa joukkuetta, kertoo Tapparaa 13-vuotiaasta fanittanut Anne...

Vuoreksen markkinoinnissa korostuu luonnonläheisyys. Metsää ei uusien talojen tieltä kuitenkaan ole juuri säästetty.

Tarina kahdesta kaupungista

Taide piristää rakennusten seiniä ja pihoja Vuoreksen uudessa kaupunginosassa Tampereella. Läheisellä Anniston tilalla taide ei ole näyttely vaan...

Sebastian Schultz tehdasrakennuksen katolla.

Urbaanin historia

Kun autioitunut tehdasalue päästetään elämään omaa elämäänsä ilman ulkoista kontrollia, syntyy paikka, joka on kaikkien eikä kenenkään. Siellä...

Anna Muotka ja hänen poikaystävänsä Rovaniemen kaupunkiviljelijöiden palstalla keräämässä syksyn satoa.

Kaupunkiviljelijöiden palsta

Rovaniemen kaupunkiviljelijöiden palsta on keskellä kaupunkia. Anna Muotka on yksi viljelijöiden vapaaehtoisista jäsenistä.

Maisa Salonen ja Sofia Salmi liiketilansa edustajalla.

Laadukkaat nahkatuotteet valmistuvat käsin Kehräsaaressa

Kolmen naisen pyörittämä Kenkäpaja Pihka valmistaa laadukkaita nahkatuotteita käsityönä.

Pyörät kohti parkettia

Tanssisalissa on odottava tunnelma. Ilman täyttää hyväntuulinen rupattelu, kun viimeisetkin tulijat saapuvat paikalle. Itsestään selvää ei ole se...