Kansan hylkäämän perinteen puolustajat

Keskiviikko, 27. Marraskuuta 2013 - 17:10

KUVAT:

Tamperelaisen kansantanssiryhmä Sorokoskan jäsenille polska, jenkka ja sottiisi ovat osa identiteettiä. Ilo ja yhteishenki ovat pitäneet monet tanssilattialla jo kymmeniä vuosia. Nyt aikuisena erikoisesta harrastuksesta uskaltaa olla jo hieman ylpeä.

 

Ryhmän jäsenet tapaavat  toisiaan myös vapaa-ajalla. Yhdessä vietetty  aika luo yhteenkuuluvuutta, jota tanssijat  itse kutsuvat sorokoskalaisuudeksi.  Ryhmästä löytyy muutama pariskuntakin.
Tanssi piristää, vaikka mieli olisi ollut maassa vielä harjoituksiin lähtiessä. Taitojen karttuminen kannustaa eteenpäin. Taitavien soittajien luoma hyvä musiikki herättää tunteita, jotka tanssijat muuttavat liikkeeksi.
- Sorokoska pitää yllä perinteitä ja tekee samalla taidetta. Olemme esittäneet vanhuksia, sisällissotaa ja kaikkea muuta kummallista, jossa ei katsojan mielestä ole mitään järkeä.
Kansantanssin tulevaisuus on toisten mielestä vaakalaudalla, joidenkin mukaan taas täynnä mahdollisuuksia. Harrastajamäärät vähenevät, mutta samaan aikaan laji uudistuu koko ajan, lähestyen muita tanssisuuntauksia.
Harjoituksissa pulssi nousee ja kunto kohenee. Useimmat tanssijat eivät kuitenkaan pidä harrastustaan urheiluna, koska kilpaileminen ei ole heille tärkeää.
Tanhun nimissä on päässyt käymään putkassa, erotiikkaliikkeessä, jääkaapissa ja ympärileikkausjuhlissa. Etenkin esiintymismatkat ovat  otollisia ajankohtia hämmentäville tilanteille.
Lapsena kansantanssi oli ”neitien ja friikkien harrastus”, josta kannatti vaieta.  Aikuisetkin liittävät tanhun  usein vanhuksiin ja jäykkiin perinteisiin.  Sanonta ”Kaikkea voi kokeilla, paitsi omaa siskoa ja kansan­tanssia” elää edelleen.

Juttu on julkaistu tässä lehdessä

Katse 2_2013 kansikuva

Tamperelainen kulttuurilehti

Katse 2/2013 tamperelainen kulttuurilehti. Katseen talvinumerossa ihmetellään mm. Ninni Luhtasaaren kykyä venyä taiteen lajista toiseen ja kysellään. Entä miltä tuntuu perustaa kenkätehdas Lielahteen. Selvitimme myös millaista kansantanssi on vuonna 2013, ja ketkä sitä oikein harrastavat.

Lue koko lehti Issuussa

Reportaasi

Elämyspalasten viikko

Tampere Film Festivalin kävijän katse on utuinen.

Reenikämpillä

Tamperelaisten musiikki-intoilijoiden treenikämpät täyttävät sekalaisia tarpeita.

Musiikin taju

Katse-lehti oli paikalla, kun Santtu-Matias Rouvali helmikuussa 2013 nousi ensimmäistä kertaa lavalle Tampere Filharmonian kanssa.

Anne, 55

Kultaa kirveelle ja korvelle

Alkuvuosina istuimme mieheni kanssa eri puolilla hallia. Sitten kannatimmekin jo samaa joukkuetta, kertoo Tapparaa 13-vuotiaasta fanittanut Anne...

Vuoreksen markkinoinnissa korostuu luonnonläheisyys. Metsää ei uusien talojen tieltä kuitenkaan ole juuri säästetty.

Tarina kahdesta kaupungista

Taide piristää rakennusten seiniä ja pihoja Vuoreksen uudessa kaupunginosassa Tampereella. Läheisellä Anniston tilalla taide ei ole näyttely vaan...

Sebastian Schultz tehdasrakennuksen katolla.

Urbaanin historia

Kun autioitunut tehdasalue päästetään elämään omaa elämäänsä ilman ulkoista kontrollia, syntyy paikka, joka on kaikkien eikä kenenkään. Siellä...

Anna Muotka ja hänen poikaystävänsä Rovaniemen kaupunkiviljelijöiden palstalla keräämässä syksyn satoa.

Kaupunkiviljelijöiden palsta

Rovaniemen kaupunkiviljelijöiden palsta on keskellä kaupunkia. Anna Muotka on yksi viljelijöiden vapaaehtoisista jäsenistä.

Maisa Salonen ja Sofia Salmi liiketilansa edustajalla.

Laadukkaat nahkatuotteet valmistuvat käsin Kehräsaaressa

Kolmen naisen pyörittämä Kenkäpaja Pihka valmistaa laadukkaita nahkatuotteita käsityönä.

Pyörät kohti parkettia

Tanssisalissa on odottava tunnelma. Ilman täyttää hyväntuulinen rupattelu, kun viimeisetkin tulijat saapuvat paikalle. Itsestään selvää ei ole se...