Musiikin taju

Perjantai, 17. Lokakuuta 2014 - 15:04
TEKSTI: Emilia Kangasluoma
KUVAT:

Santtu-Matias Rouvali nousi helmikuisena perjantaina vuonna 2013 ensimmäistä kertaa lavalle Tampere Filharmonian kanssa. Orkesteria johtaessaan tuleva ylikapellimestari on pudota korokkeelta, ja esiintymisasun rusetti mustuu hiestä.

Konserttipäivä alkaa aamun harjoituksilla. Santtu-Matias Rouvalia väsyttää. 27-vuotias lahjakkuus illasti edellisenä iltana tamperelaisten kulttuuri-ihmisten kanssa puolille öin. Viikko on ollut yhtä kaaosta. Muutamassa päivässä Rouvalin pitäisi ehtiä johtaa orkesteria, suunnitella tulevaa ohjelmistoa ja antaa haastatteluja. Kaiken päälle perässä seuraa Ylen kuvausryhmä. Rouvali on Tampere Filharmonian puikoissa ensi kertaa syyskuisen nimittämisensä jälkeen. Elokuussa hänestä tulee orkesterin ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja.

Orkesteri antaa harjoituksissa parastaan. Rouvali keskeyttää vain muutaman kerran Beethovenin seitsemännen sinfonian. Viimeisen osan tahteja hiotaan vielä, mutta muuten orkesteri on valmis illan konserttiin. Uutta orkesteria johtaessa ensimmäinen päivä on Rouvalin mukaan ratkaiseva.

Silloin orkesterilta on otettava luulot pois ja näytettävä, kuka on mestari. Muuten homma ei lähde käyntiin koko viikkona. Suurimman työn kapellimestari onkin jo tehnyt tavatessaan orkesterin ensimmäistä kertaa.

Harjoitukset päättyvät aikaisemmin, kuin oli sovittu. Tätä ei juuri ole tapahtunut Rouvalin edeltäjän ja entisen opettajan Hannu Linnun aikana. Rouvali on kiireinen ja tuskin malttaa syödä. Pöytäseurana kanttiinissa on muita muusikoita. Rouvalin mielestä kapellimestari voi hyvin olla orkesterilaisten kaveri ja käydä pelaamassa vaikka jalkapalloa heidän kanssaan. Vitsinheitto kertoo kapellimestarin ja orkesterilaisten luottamuksesta ja hyvistä väleistä.

Ikäisekseen Rouvali on ehtinyt kiertää paljon maailman orkestereja ja lavoja. Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja Aasia on jo valloitettu. Syksyllä hän aloittaa Kööpenhaminan filharmonikkojen päävierailijana. Suosio ei ole tullut Rouvalille yllätyksenä. Vaihtaessaan lyömäsoittimet kapellimestarin opintoihin Rouvalin oli ajateltava kapellimestarin työn julkisuutta.

Kapellimestarin työ on fyysisesti rankkaa ja ottaa ylävartalon lihaksiin. Välillä pää ei käänny vasemmalle, välillä ranteet menevät lukkoon. Korokkeen ulkopuolellakin Rouvali heiluttaa vähän väliä kämmentään harjoitellakseen tahteja sekä estääkseen lukkiutumisia.

Rouvalin mukaan musiikkiin pitää heittäytyä: se täytyy tuntea ja sitä täytyy osata lukea. Johtaessaan hän ei meinaa pysyä korokkeella. Paita kastuu hiestä viiden minuutin jälkeen, ja konsertin loputtua Rouvali näyttää siltä, kuin tulisi lätkämatsista. Usein väliajalla paidan lisäksi on vaihdettava punaisesta mustaksi tummunut rusetti.

Päivän harjoituksista lähtiessään kapellimestari väsähtää. Matkalla hotellille päiväunille hän uppoutuu haaveilemaan kanoista. Miehen kotona Nurmijärvellä on jo hevonen ja kaksi koiraa.

Ennen illan konserttia Rouvalia ei hermostuta, ennemminkin hän on innoissaan. Hän käy vielä partituurit läpi tarkistaakseen, ettei sivuja ole pudonnut vauhdissa. Joskus Rouvali soittaa pianoa rauhoittuakseen, mutta viimeiseksi ennen lavalle nousuaan hän vetää henkeensä tupakan savua. ”Ja sit mennään ja kovaa!”

 

Santtu-Matias Rouvali

 

Syntynyt 5.11.1985.

Asuu Nurmijärvellä maaseudulla.

Aloittaa elokuussa 2013 Tampereen Filharmonian ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana.

Johtaa syyskuusta 2013 alkaen Kööpenhaminan filharmonikkoja vierailevana kapellimestarina.

Toiminut Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina syksystä 2011 alkaen.

Debytoi kuluvalla kaudella muun muassa Ranskan radion filharmonisessa orkesterissa, Ruotsin ja Frankfurtin radion sinfoniaorkestereissa sekä Dresdenin ja Bergenin filharmonikoissa.

 

 

 

 

 

 

 

Juttu on julkaistu tässä lehdessä

Tamperelainen kulttuurilehti

Vuoden 2013 kevätnumero sukeltaa Tampereen kulttuurielämään ajankohtaisten henkilöiden kautta. Runoilija Archie Ahola kirjoittaa rakkausrunoja ja vihaa kliseitä.

PDF icon Lataa PDF (7.09 MB)

Reportaasi

Elämyspalasten viikko

Tampere Film Festivalin kävijän katse on utuinen.

Kansan hylkäämän perinteen puolustajat

Tamperelaisen kansantanssiryhmä Sorokoskan jäsenille polska, jenkka ja sottiisi ovat osa identiteettiä. Ilo ja yhteishenki ovat pitäneet monet...

Reenikämpillä

Tamperelaisten musiikki-intoilijoiden treenikämpät täyttävät sekalaisia tarpeita.

Anne, 55

Kultaa kirveelle ja korvelle

Alkuvuosina istuimme mieheni kanssa eri puolilla hallia. Sitten kannatimmekin jo samaa joukkuetta, kertoo Tapparaa 13-vuotiaasta fanittanut Anne...

Vuoreksen markkinoinnissa korostuu luonnonläheisyys. Metsää ei uusien talojen tieltä kuitenkaan ole juuri säästetty.

Tarina kahdesta kaupungista

Taide piristää rakennusten seiniä ja pihoja Vuoreksen uudessa kaupunginosassa Tampereella. Läheisellä Anniston tilalla taide ei ole näyttely vaan...

Sebastian Schultz tehdasrakennuksen katolla.

Urbaanin historia

Kun autioitunut tehdasalue päästetään elämään omaa elämäänsä ilman ulkoista kontrollia, syntyy paikka, joka on kaikkien eikä kenenkään. Siellä...

Anna Muotka ja hänen poikaystävänsä Rovaniemen kaupunkiviljelijöiden palstalla keräämässä syksyn satoa.

Kaupunkiviljelijöiden palsta

Rovaniemen kaupunkiviljelijöiden palsta on keskellä kaupunkia. Anna Muotka on yksi viljelijöiden vapaaehtoisista jäsenistä.

Maisa Salonen ja Sofia Salmi liiketilansa edustajalla.

Laadukkaat nahkatuotteet valmistuvat käsin Kehräsaaressa

Kolmen naisen pyörittämä Kenkäpaja Pihka valmistaa laadukkaita nahkatuotteita käsityönä.

Pyörät kohti parkettia

Tanssisalissa on odottava tunnelma. Ilman täyttää hyväntuulinen rupattelu, kun viimeisetkin tulijat saapuvat paikalle. Itsestään selvää ei ole se...