Reenikämpillä

Keskiviikko, 16. Huhtikuuta 2014 - 18:51
TEKSTI: Petri Kangas
KUVAT:

Pässintappoa teurastamon kellarissa

Nekalan vanhan teurastamon kellarissa jytisee. Tamperelainen Wömit Angel nauhoittaa rumpuja myöhemmin tänä vuonna julkaistavalle albumilleen. Yhtye soittaa tummapaahdettua death metalia.

Vuonna 2010 perustetun örinäpumpun vaikuttimia ovat suomalainen black metal -yhtye Impaled Nazarene ja maailman kovaäänisin bändi Motörhead.

Treenis on tulvillaan musiikkigenrelle ominaista rekvisiittaa: kirjahyllyssä lojuu rottaniitein koristeltu kaasunaamari ja mikki-ständin toteemieläimenä komeilee naudan kallo panosvyö kravattinaan. Lattialla makaa ruosteinen piikkilankakieppi.

Parikymmenneliöinen kellarisoppi haisee eltaantunelta. Naapurikämppään oli aikaisemmin keväällä lirahtanut sulamisvettä.

Kämppä kavereiden jamittelulle

Tamperelaiset Anssi Karti ja Ville Ahvenjärvi jamittelevat tällä kertaa kahdestaan. Karti paukuttaa kannuja ja Ahvenjärvi soittaa sähkökitaraa Kaukajärven treenikämpällä.

”Nyt vain me olemme paikalla, mutta vakioporukkaan kuuluu pari muutakin kaveria”, Karti kertoo.

Heput ovat sisustaneet treenikämppänsä omalaatuisesti. Vierailijaa tervehtii voitonmerkkiä näyttävä Abraham Lincoln -pahvinukke. Honest Aben kädestä roikkuu Pringles-verkkoperälippis. Seinällä on kuvia urheilusankareista, kuten Ville Peltosesta ja muista vuoden 1995 MM-lätkämestareista. Turkkilaisten isä Kemal Atatürk ja Crocodile Dundee tarkkailevat soittotilaa samalla seinällä.

Kaveriporukka on selvästi inspiroitunut nettimeemeistä.

Musiikillisesti veijarit ovat jumahtaneet Black Sabbatheihin, Metallicoihin ja Gunnareihin. Kukaan ei soita musiikkia työkseen.

”Bänditila hauskanpitoa ja kavereiden kanssa oleilua varten. Soitamme muutaman keikan vuodessa esimerkiksi ystävien syntymäpäivillä”, Karti sanoo.

Treenikämppä kuin toimisto

Parrakas ja hymyileväinen nuorimies avaa Kaukajärvellä sijaitsevan toimistorakennuksen lasisen pääoven. Folk rockia soittava Nicolas Kivilinna aikoo nauhoittaa rumpuja. ”Ensimmäinen pitkäsoitto tulee loppukesästä”, Kivilinna kehaisee. Siviilissä kaksikielinen Kivilinna opiskelee toista äidinkieltään englantia Tampereen yliopistossa.

Kivilinnan treenihuone sijaitsee rakennuksen yläkerrassa. Hän vuokrasi varastona toimineen 15-neliöisen tilan entiseltä kesätyönantajaltaan. Luukku on siisti ja juuri sopivan kokoinen yhden soittajan tarpeisiin.

”Täällä ei treenaa muita, eikä kukaan pyöri haitolla iltaisin. Turvajärjestelyt ovat tilan toinen hyvä puoli”, Kivilinna sanoo.

Hän on kuullut kauhujuttuja Nekalan treeniksistä, joissa sekoillaan, ja joista soittopelit ovat saattaneet lähteä pitkäkyntisten mukaan. Kivilinnalle treenikämppä on toimiston vastine. Hän kertoo, ettei pienteollisuusalueelle huvita tulla rypemään tai juopottelemaan.

Tila käy äkkiä ahtaaksi useamman soittajan jameissa, eikä seinästä pullisteleva sähkökaappi auta asiaa. Päivällä ei voi soittaa, jottei häiritse toimistotyöntekijöitä.

Hyvästä treenikämpästä on Kivilinnan mielestä löydyttävä vessa ja jääkaappi.

”Niillä pääsee niin pitkälle kuin haluaa.”

Kuvat: Petri Kangas ja Kristiina Lehto

Teksti: Petri Kangas

Wömit Angelin lavarekvisiitta on peräisin kasarmin varusvarastolta ja teurastamolta.
Wild Anarchy paukutti rumpuja purkkiin tänä vuonna julkaistavaa levyä varten.
Sisustuselementtejä metallibändiläisittäin.
Turkkilaisten isä Kemal Atatürk  valvoo Ville Ahvenjärven kitarajamittelua.
Anssi Karti innostui rumpujen soitosta kymmenvuotiaana Ozzy Osbournea kuunneltuaan. Nyt 24-vuotiaan Kartin harrastus alkoi todenteolla kymmenen vuotta sitten, kun mies sai ensimmäiset omat rumpunsa.
Nicolas Kivilinna menee Kaukajärven treenikämpälleen soittamaan eikä oleilemaan.

Reportaasi

Elämyspalasten viikko

Tampere Film Festivalin kävijän katse on utuinen.

Kansan hylkäämän perinteen puolustajat

Tamperelaisen kansantanssiryhmä Sorokoskan jäsenille polska, jenkka ja sottiisi ovat osa identiteettiä. Ilo ja yhteishenki ovat pitäneet monet...

Musiikin taju

Katse-lehti oli paikalla, kun Santtu-Matias Rouvali helmikuussa 2013 nousi ensimmäistä kertaa lavalle Tampere Filharmonian kanssa.

Anne, 55

Kultaa kirveelle ja korvelle

Alkuvuosina istuimme mieheni kanssa eri puolilla hallia. Sitten kannatimmekin jo samaa joukkuetta, kertoo Tapparaa 13-vuotiaasta fanittanut Anne...

Vuoreksen markkinoinnissa korostuu luonnonläheisyys. Metsää ei uusien talojen tieltä kuitenkaan ole juuri säästetty.

Tarina kahdesta kaupungista

Taide piristää rakennusten seiniä ja pihoja Vuoreksen uudessa kaupunginosassa Tampereella. Läheisellä Anniston tilalla taide ei ole näyttely vaan...

Sebastian Schultz tehdasrakennuksen katolla.

Urbaanin historia

Kun autioitunut tehdasalue päästetään elämään omaa elämäänsä ilman ulkoista kontrollia, syntyy paikka, joka on kaikkien eikä kenenkään. Siellä...

Anna Muotka ja hänen poikaystävänsä Rovaniemen kaupunkiviljelijöiden palstalla keräämässä syksyn satoa.

Kaupunkiviljelijöiden palsta

Rovaniemen kaupunkiviljelijöiden palsta on keskellä kaupunkia. Anna Muotka on yksi viljelijöiden vapaaehtoisista jäsenistä.

Maisa Salonen ja Sofia Salmi liiketilansa edustajalla.

Laadukkaat nahkatuotteet valmistuvat käsin Kehräsaaressa

Kolmen naisen pyörittämä Kenkäpaja Pihka valmistaa laadukkaita nahkatuotteita käsityönä.

Pyörät kohti parkettia

Tanssisalissa on odottava tunnelma. Ilman täyttää hyväntuulinen rupattelu, kun viimeisetkin tulijat saapuvat paikalle. Itsestään selvää ei ole se...