Unelma maasta ja työstä

Maanantai, 15. Elokuuta 2016 - 12:59

Videolla on äänessä tummahiuksinen nainen. Mayra Coelho saapui Suomeen Brasiliasta joulukuussa 2014. Puolentoista minuutin aikana selviää, että Coelhon haaveena on saada Suomesta töitä taideopettajana. Suomenkielen kurssi antaa hyvät lähtökohdat unelman toteutumiselle.

Kolmannen vuoden kuvajournalismin opiskelija Anni Reenpää löysi videon aiheen osin siskonsa kautta. Reenpään sisko opettaa maahanmuuttajia Helsingin aikuisopistolla. Suomeen eri syistä muuttavien joukossa on paljon ihmisiä, joilla on erilaisia unelmia.

Huolellinen valmistautuminen videon tekoon tapahtui jutustelemalla ennakkoon puhelimessa ja hankkimalla taustatietoja. Myös alustava kuvakäsikirjoitus kohtauksista oli olemassa. ”Paljon täytyi kyllä keksiä vielä lennosta.”

Lyhyessäkin videossa on tärkeää tarinankerronnan rytmi. Yhtenä etukäteen annettuna tehtävänä oli tuoda esiin jokin konflikti. Coelhon tarinassa se löytyi siitä, mikä Suomeen muuttamisessa on ollut kaikkein vaikeinta. Brasiliassa asuvaa perhettä on jatkuvasti ikävä.

Videoiden teolta ei voi journalistisessa työssä nykyisin välttyä. Siksi sen opetusta on lisätty myös kuvajournalismin opintoihin. Reenpäällä oli hieman kokemusta lyhyiden videoiden teosta edellisen kesän harjoittelusta.

Video poikkeaa formaattina still-kuvasta ja antaa uusia mahdollisuuksia kuvalliselle ilmaisulle. ”Lyhyessä ajassa voi kertoa kokonaisen tarinan.”

Anni Reenpää

Juttu on julkaistu tässä lehdessä

Katse 1/2016, kansi

Tamperelainen kulttuurilehti

Katse 1/2016, kesä 2016 by Katse - issuu

Kandidaatti

Petri Kangas

Kandi löytyi dojolta

Petri Kangas teki kuvallisen kandidaatintyönsä matematiikan opettajaksi opiskelevasta Valtteri Laaksosesta, joka harrastaa sekä japanilaista...