Katse joulukuu 2011 / Tampere & Suomi

Pääkirjoitukset: Tampere

Tässä katseessa sukellamme Tampereeseen. Kaupunkimme saattaa näyttää ulospäin masentavalta junttilalta, mutta oikeasti Tampere sykkii kulttuuria, ihmisiä ja elämää. Haluamme kertoa siitä monimuotoisuudesta, jota täältä löytyy: Tampere on täynnä hurmaavia kivijalkakauppoja omistajineen, luomu- ja lähiruoka voivat hyvin, ja Hakametsän kiekkopyhätöstä voi saada myös erikoismakkaroita. Eikä kannata unohtaa Rauhaniemen avantoa.

Arttu Muukkonen, Evelin Kask, Timo TerÄvÄinen,
Katseen 3 / 2011 AD:t

 

Paljasjalkaisena tamperelaisena minua kutkutti, kun annoin opiskelijoille tehtäväksi kuvata tätä kaupunkia puolen vuoden ajan. Suurimmalle osalle opiskelijoita Tampere on näet tuttu vain muutamalta opiskeluvuodelta. Tampere on ollut aina vireä ja uudistuva kaupunki. Oli ilahduttavaa nähdä, miten tuoreita ilmiöitä ja ihmisiä opiskelijat löysivät tällä kertaa. Ellet itse ole vielä sattunut kuulemaan kansikuvajutun Laura Moisiota, niin suosittelen hänen musiikkiinsa tutustumista. Laura on esimerkki laulajasta, josta vielä kuullaan paljon Tamperettakin pidemmällä.

Anssi MÄnnistÖ, visuaalisen journalismin lehtori, vastaava PÄÄTOIMITTAJA

 

Pääkirjoitukset: Suomi

Kun kaivat lentokoneen istuintaskusta esiin lehden, sinulle esitellään siloiteltu spektaakkeli. Vaikka lähtökohtaisesti monet lentokonelehdet pyrkivät esittelemään matkakohteita neutraaliin sävyyn, niiden realismi on silti kaunisteltua ja kiillotettua. Ihmiset näyttävät onnellisemmilta ja ruoho vihreämmältä, kun ne on painettu paperiin.

Tässä lehtigenressä Suomea on totutusti esitelty talven ihmemaana, palana eksoottista Pohjolaa. Pohjoinen magia revontulineen, loputtomine hankineen, ja takkatulien ääressä hymyilevine ihmisineen ei kuitenkaan ole todellisuutta edes suomalaisille.

Paljon eksoottisempaa olisi, jos maahamme saapuvan turistille näytettäisiin pikkukuntien mopoteinejä, elinkeinomuutoksen pystyyntappamia pikkukaupunkeja ja kylähulluja – eli kaikkea sitä, mitä Suomesta löytää, kun jättää ilmeisimmät matkakohdekeskukset taakseen. Tätä vaiettua Suomea ei tarvitsisi tuoda turistille siinä muodossa, että kultakatriinat purskahtaisivat suusta kesken lentomatkan, vaan sen voisi esitellä lämmöllä ja kauniisti.

Tässä Katseessa me halusimme tarttua juuri näihin Suomen pimentoon jääneisiin pisteisiin. Niihin, joita ei koskaan esitellä ulkomaalaisille – ja yllättävän harvoin edes suomalaisille.

Lehden sivuilta löydät tavallisia ihmisiä osana tavallista suomalaista yhteiskuntaa. Sen ei välttämättä tarvitse olla kaunista, mutta ainakin se on rehellistä.

Sabrina Bqain, Laura Happo ja Oskari Onninen,
Katseen 2 / 2011 AD:t

 

Tähän Katse-lehteen valittiin kaksi erilaista lähestymistapaa Suomeen. Toinen on matkailulehden antama yleiskuva ja toinen kaupunkilehden lähikuva. Tässä päässä lehteä vieraillaan eri paikkakunnilla. Kuvajournalismin ensimmäisen vuoden opiskelijat saivat keväällä tehtäviä, joista yksi oli oman kesäkunnan kuvaaminen. Näin tavoitimme luontevasti valoisan vuodenajan tunnelmia, jotka julkaistaan jutussa ”Hetket ja sekunnit”. Myös useassa muussa jutussa koko vuosikurssi kuvasi samaa aihetta. Tulkaa syömään! –juttu esittelee suomalaisia ruokapöytiä, Tampere-näkymiä kuvaa Mansen loppukesää ja keskiaukeaman molemmin puolin ollaan mukana fik- tiivisessä baari-illassa näyttelijäntyön opiskelijoiden kanssa. Kaikissa näissä jutuissa on opeteltu ison hankkeen yhdessä ideointia ja toteuttamista.

Anssi MÄnnistÖ, visuaalisen journalismin lehtori, vastaava PÄÄTOIMITTAJA

 

Mikä ihmeen Katse?

Katse on Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikön kuvajournalistikoulutuksen kuvalehti. Katse ilmestyy kolmesti vuodessa ja jokaisella lehdellä on oma teema ja esikuvalehdet.

Katseen teko limittyy opetuksen vuodenkiertoon. Lehden kuvat, jutut ja taitto tehdään kahden vuosikurssin yhteistyönä. Kolmosvuotiset lähtökohtaisesti suunnittelevat ja taittavat lehden ja tokavuotiset kuvaavat.

Lukuvuoden aloittavassa, syksyn ensimmäisessä lehdessä puretaan kesätehtävien kuvasatoa. Syksyn toiseen lehteen tuotetaan kuvia kahden vuosikurssin salamakuvausharjoitusten yhteydessä. Lukuvuoden kolmannessa lehdessä, sydäntalvella, harjoitellaan taiton taitojen siirtämistä: kolmosvuoden opiskelijat ohjaavat tokavuotisia. Kolmoslehden aiheena ovat talous ja politiikka. Kevään päättävässä lehdessä tokavuotiset pääsevät näyttämään kokonaisosaamistaan, niin kuvaajina kuin taittajina. Tuon lehden teemat liittyvät elämäntapaan ja harrastuksiin.