Katse KevÄT 2013 / Tamperelainen kulttuurilehti

Pääkirjoitus

Mitä tekee uusi ylikapellimestari ennen ensimmäistä konserttiaan Tampere Filharmonian kanssa? Mitä tuumaa rakkaudesta runoilija, joka vihaa rakkauskliseitä? Miten puhuu työstään taiteilija, jonka työ elää ihmisten iholla? Miten yhdistyvät musiikissa saamelaisuus ja tamperelaisuus? Muun muassa näitä teemoja kuvan ja sanan keinoin esittelee kevään 2013 Katse.
Tekijätiimi näki ja koki tamperelaista kulttuurimaisemaa. Testasimme, ottavatko kulttuurikokemukset sydämestä ja kiersimme Tampereen kaduilla etsimässä kaupunkikulttuurin ydintä. Kuulostelimme haastatelluilta, mihin Tampereen ja lähialueiden tapahtumiin kesällä 2013 kannattaa suunnata. Näiden myötä Katse toivottaa kiinnostavaa kulttuurikesää.

Elias Lahtinen ja Annamari tolonen
Katseen 1 / 2013 AD:t

 

Ruusun terälehtiä, katujen tallausta ja karkkia. Niistä on tämän kevään Katse tehty. Kuvajournalismin toisen vuoden opiskelijoiden lehtiprojektia on ollut ilo ohjata, sillä intoa ja ideoita on riittänyt loppuun saakka.
Tampereen ja lähialueiden kulttuurielämään sukelletaan ajankohtaisten henkilöiden kautta, mutta lehdentekijät eivät ole myöskään pelänneet laittaa itseään likoon. He ovat istuneet tatuoijan tuoliin, tarttuneet runokaraoken mikkiin ja jalkautuneet kaupungin kaduille kuvaamaan ohikulkijoita.
Ulkoasun suunnittelua ohjasi graafinen suunnittelija Jussi Kiiskilä. Suuri kiitos hänelle ja terapiakoira Saralle! Lukijoitamme kehotamme pysymään valppaina syksyyn saakka, sillä silloin Katseen digitaalinen julkaisu uudistuu.

laura vuoma
toimituspÄÄllikKÖ, yliopisto-opettaja

 

Mikä ihmeen Katse?

Katse on Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikön kuvajournalistikoulutuksen kuvalehti. Katse ilmestyy kolmesti vuodessa ja jokaisella lehdellä on oma teema ja esikuvalehdet.

Katseen teko limittyy opetuksen vuodenkiertoon. Lehden kuvat, jutut ja taitto tehdään kahden vuosikurssin yhteistyönä. Kolmosvuotiset lähtökohtaisesti suunnittelevat ja taittavat lehden ja tokavuotiset kuvaavat.

Lukuvuoden aloittavassa, syksyn ensimmäisessä lehdessä puretaan kesätehtävien kuvasatoa. Syksyn toiseen lehteen tuotetaan kuvia kahden vuosikurssin salamakuvausharjoitusten yhteydessä. Lukuvuoden kolmannessa lehdessä, sydäntalvella, harjoitellaan taiton taitojen siirtämistä: kolmosvuoden opiskelijat ohjaavat tokavuotisia. Kolmoslehden aiheena ovat talous ja politiikka. Kevään päättävässä lehdessä tokavuotiset pääsevät näyttämään kokonaisosaamistaan, niin kuvaajina kuin taittajina. Tuon lehden teemat liittyvät elämäntapaan ja harrastuksiin.